Luk in Wolk 3 1 sq

GÁBOR MIKLÓS SZŐKE - BIO

Gábor Miklós Szőke werd geboren in 1984 in Boedapest. Hij studeerde beeldhouwen aan de Hongaarse Universiteit voor Schone Kunsten en als beursstudent in Milaan, aan de Accademia di Belle Arti di Brera, wat ook een grote invloed op hem had.   

9 Sculptures 

De Sculptura-tentoonstelling bevat 9 sculpturen van Gábor Miklós Szőke, die verschillende periodes van creativiteit overspannen. De verschillende werken zijn over de drie ruimtes verdeeld met als grote blikvanger The Clash die is opgesteld in het centrum van de grote hall van de Gare zelf, de andere werken vind u in de buurt van of in  Unit 7. Daar zijn vooral  Szőke's werken te zien uit de Dante-serie die zijn persoonlijke mythologie vormde, bijv. Dante, de baadster, de veroveraar (Dante's paard), de reiziger en de vliegende en rollende Puli uit de Puli-serie, evenals de kleinschalige versie van de bouwers, de bijenkorf en de laatste steur sculptuur.

Zijn nieuwste werk, The Clash, is nu voor het eerst te zien voor het internationale publiek. Het beeld van een beer en een stier gemaakt van 16 ton cortenstaal en roestvrij staal toont het voortdurende conflict van de moderne mens tussen behoefte en vervulling door de strijd van de beurs. De Clash vertegenwoordigt de belangrijkste elementen van het universum: vuur in de vorm van de stier, water in de vorm van de beer, de lucht brengt een verbinding tot stand tussen de aarde (materieel) en de lucht (spirituele) werelden en het aarde-element, een passieve receptor, is zowel stabiel als veilig, houdt de botsende figuren bij elkaar en voedt ze. Het bestaan van de vier hoofdelementen is de levensvoorwaarde

Werk

In zijn werken grijpt hij vaak terug naar de klassieke sculpturale esthetiek, die hij afbreekt en herinterpreteert in zijn eigen vormentaal. Zijn monumentale werken overschrijden de grenzen van architectuur en beeldhouwkunst in termen van schaal, vormgeving, maakproces en materiaalgebruik.

In zijn kunst behandelt hij vaak de sociale en culturele relatie tussen mens en dier en interpreteert hij de essentie van zijn sculpturen als totems van de moderne tijd. Zijn wilde dieren zijn vaak in beweging of in spanning, en eisen vaak hun door mensen gedomineerde territorium terug. Ze brengen verlangens, bovenmenselijke vermogens en instincten over, waarin de zoektocht naar een referentiepunt voor de moderne mens wordt geformuleerd. Het ontwerpproces wordt geboren als een prehistorische grottekening, het schetst het gewenste wezen, waardoor het geloof erin wordt geboren om het tot leven te brengen. Het ritueel begint met de transformatie van het materiaal.

Zijn vroege werken zijn het resultaat van experimenten met plankenpallets die in constructies worden gebruikt, waarbij de kunstenaar aanvankelijk werd gedreven om de ruimte zo snel mogelijk te veroveren. Later werd interactie met de gebouwde omgeving en mensen interessant. Hij is van mening dat het maken van monumentale sculpturen veel ruimte en tijd kost, dus probeert hij die werken van duizenden kilometers ver te bekijken, duizenden jaren terug, zodat hij daarna weer contact kan maken met de wereld om hem heen. Het gaat hem om het doorgeven van cultuur, het ontmoeten van generaties en het voortbouwen op elkaar. Ironisch genoeg begon zijn verlangen naar wilde dieren bij een ontmoeting met een gedomesticeerd dier, een oncontroleerbare zwarte hond die hij als tiener kreeg, waarin hij geloofde de oude Anubis en later de heer van verschillende fictieve tijden te ontdekken. Hieruit werd het Dante-rijk geboren, dat vorm kreeg in de afgesloten straat van een oude fabriekswijk, waar de basis van de kunstenaar zich bevindt, waar Dante's geest vrijkomt. Verschillende van zijn werken zijn gerelateerd aan Dante, in tegenstelling tot zijn openbare sculpturen zijn dit vaak vernietigingen, zelfreflecties en experimenten in plaats van constructie. Naast sculpturen vind je er ook meubels en schilderijen.

The Clash

  • Endless fight of the bull and bear market of the stock exchange in an empty space
  • Money as a universal language wich is stronger religion
  • The concept was born is peace, but realized in war
  • We can associate to Cold war
  • Parallels: Cave drawings and art - hunting and money making
  • We can only survive through art

szoke bull bear