WillemBoel

NICK ERVINCK  / BIO

NICK ERVINCK (°1981) studeerde in 2003 af aan de KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Gent) met een master in Mixed Media. Daarna volgde hij een opleiding computermodellering, beeldhouwen en werken met materialen als polyester, gips en hout. Na les gegeven te hebben aan de kunstacademies van Tielt, Menen en Kortrijk (2004-2012), keerde hij terug naar het KASK om er drie jaar als gastprofessor door te brengen. Zijn werk bestaat uit grote installaties, handgemaakte en 3D-geprinte sculpturen, keramiek, prints, tekeningen, lichtbakken en animatiefilms.

Hoe divers deze kunstproductie ook moge zijn, Nick blijft vooral gefascineerd door de 'negatieve ruimte' zoals hij die ontdekte bij klassieke beeldhouwers als Henry Moore en Barbara Hepworth. De bevinding dat een "gat" in de materie zo'n jong idee is, zal hem waarschijnlijk de rest van zijn leven achtervolgen. Als kind van zijn tijd speelt hij een wisselend spel tussen de fysieke en virtuele wereld, waarbij hij gebruik maakt van zowel klassiek als nieuw vakmanschap (computers, 3D-printen en frezen). Van hieruit verkent hij op geheel eigen wijze klassieke thema's als de mens (met een focus op zijn anatomie en het ontstaan van cyborgs), planten (vooral hun genetische manipulatie), maskers en dieren, steeds vertrekkend van een (kunst)historische achtergrond die hij snijdt met de hedendaagse pop- en sci-fi-cultuur.

Hij ontving verschillende prijzen: Prix Godecharle (2005), The Fortis Young Ones Award (2006), de Provinciale Prijs voor Schone Kunsten West-Vlaanderen (2006) en de Prijs Rodenbachfonds (2008). In 2013 won Ervinck ook de prestigieuze Merit CODA Award voor zijn kunstintegratie IMAGROD

 In 2009 viel Ervinck in de prijzen met WARSUBEC, een monumentaal project voor cultuursite Zebrastraat in Gent. Ook volgden vele publieke en private opdrachten, waaronder EGNOABER, Emmen; IMAGROD, Oostende; REWAUTAL, Sotogrande; LUCE, Amersfoort; TSENABO, Tielt; en WIBIETOE, Anderlecht. In 2009 verhuisde hij naar een oude autowerkplaats en transformeerde deze tot kunstenaarsatelier. In 2011 richtte hij Studio Nick Ervinck op.

 Nick Ervinck woont in Lichtervelde met zijn vrouw Kaat en hun drie kinderen, Lene, Ida en Thor.­

Nick Ervinck Bob van Mol 1000px