katerinakomm def

KATEŘINA KOMM  / BIO

Uit het artistieke werk van Kateřina Komm komt duidelijk de intentie naar voren om talloze visuele en tekstuele objecten en verslagen van gebeurtenissen, inspirerende ervaringen of percepties uit verschillende plaatsen, tijden en ruimtes te stapelen, samen te stellen en continu te transformeren. De reflecties van de auteur van levendig resonerende momenten openen ruimte voor andere associatieve ideeën, die rijk vertakte betekenislijnen vormen van opkomende sculpturen, objecten, tekeningen en installaties.

Specifieke inspiratie

Sommige werken zijn ontstaan ​​op basis van inspiratie uit een specifiek object, kunstwerk of architectuur, sommige kunnen een directe impressie zijn van een gevonden object, de prikkel kan ook een magische ervaring zijn van symbolische aard. Deze diversiteit zien we direct in de totstandkoming van het werk in de nieuwste ruimtelijke objecten op groot formaat, waarbij de daadwerkelijke bezoeken van de auteur aan oude Szechuan- en Indiase graven een initiërende rol speelden. De betekenissen van partnerrelaties hebben de overhand, burgerlijke realiteit en heilige symboliek doordringen elkaar. Een meerlagige ideologische en ervaringsgerichte structuur, waarbij elk element de mogelijkheid heeft om de kijker naar verschillende projecties te leiden door de kracht van een symbool of een aandachttrekkend verhaal, maar de onmiddellijke openheid van de auteur in het omgaan met expressieve elementen brengt hem vooral naar zichzelf.

Overlapping en wederzijdse doorlaatbaarheid 

Kateřina Komm bracht het thema van overlapping en wederzijdse doorlaatbaarheid van lagen van tijd en ruimte al over in het eerdere sculpturale ensemble van Kodád Rudá en Medzeb Holatá (het is prachtig als de familie samenkomt voor het avondeten) en de stroom tekeningen Family Tree (2017), waardoor zichtbare fragmenten van een complex meerlagig lotbeeld dat wordt beleefd door individuele leden van de generaties van de familie waar de auteur vandaan komt. Met zijn tekeningen, objecten en sculpturen creëert hij keer op keer een omgeving van geaccumuleerde plaatsen en gebeurtenissen in de tijd.

IMAGE PLACEHOLDER