Luk in Wolk 3 1 sq

MARK SWYSEN / BIO

Geboren Hasselt (BE), leeft en werkt in Antwerpen (BE) + Berlin (DE)

Info: www.markswysen.com of Flanders Art Institute: http://bamart.be/en/artists/detail/1411
Master in Biologische Wetenschappen, VUB Brussel + Master in Art & Research, KDG Antwerp

Lid van kunstenaarsverenigingen: NICC Antwerpen + Kunstverein moving poets Berlin (MoBe)

Geïntrigeerd door menselijk gedrag

Mark Swysen is geïntrigeerd door het menselijke gedrag. Hij analyseert sociaal-maatschappelijke kwesties vanuit verschillende invalshoeken zoals psychologie, biologie en religie. Om de bezoeker te bevrijden uit een 1-dimensioneel denkpatroon presenteert hij nieuwe betekenislagen en interpretatiemogelijkheden.

Kunstfilosofisch

Op kunstfilosofisch vlak omarmt hij Arthur Danto’s credo dat kunst een ”belichaamde betekenis” is, gepresenteerd in de vorm van een “wakkere droom”. Voor Mark Swysen is dat laatste een cruciaal ingrediënt: het voegt de ondefinieerbare saus van poëzie, mystiek, fantasie, humor, disequilibrium en onvoorspelbaarheid toe die van het artefact een kunstwerk maakt.

Om zijn ideeën vorm te geven gaat de kunstenaar op zoek naar de meest verwonderende visuele stimuli. Hij rukt alledaagse voorwerpen uit hun context en assembleert ze in een totaal andere context.

Materialen

Elk materiaal, voorwerp, technologie of fenomeen kan als instrument in zijn beeldentaal opduiken. Omwille van hun onderhuidse invloed op het menselijke brein behoren licht, geluid, geur en beweging tot zijn favoriete mediums.

IMAGE PLACEHOLDER