ARNE QUINZE BLOSSOM

Blossom - Arne Quinze

arnequinze.jpg

In elk recent werk van Arne Quinze stuiten we op een ogenschijnlijk chaotische confrontatie tussen individuele elementen die niettemin correleren en een integraal onderdeel vormen van een biotoop die minutieus wordt gecreĆ«erd en organisch wordt vermenigvuldigd. De verscheidenheid aan kleuren en vormen in de sculptuur is zo breed als de verbeelding van de kijker. De kunstenaar verbeeldt hierbij een samenleving als een samenhangend en intact ecosysteem, een staalkaart van de natuur, die zijn voornaamste inspiratiebron is. Zo roept de sculptuur op tot behoud van diversiteit en pluralisme, tot experiment en kruisbestuiving. Dit is een duidelijke aanklacht tegen de huidige tendens naar monoculturen en zure verhoudingen. 

Sterker nog, de kunstenaar daagt letterlijk monoculturen uit. Met zijn tuin als schaalmodel, een explosie van leven met de ongebreidelde bloemenpracht, is het streven naar variatie en diversiteit zowel een statement als een rode draad in zijn werk. 

Voor Arne Quinze is de natuur van kinds af aan zijn onuitputtelijke bron van inspiratie. 

Met deze hangende sculptuur wil de kunstenaar verwijzen naar een vroege herinnering aan hoe hij als kind op zijn rug in de tuin lag en de natuur boven zich zag bewegen. Het doel van de installatie is om de kijker volledig onder te dompelen in de overweldigende schoonheid en diversiteit van de natuur en hem hetzelfde gevoel van verwondering te geven dat hij als kind had toen hij van beneden naar de natuur boven hem keek. Op deze manier wil Arne Quinze laten zien dat we als mens moeten stoppen met de natuur voortdurend te beheersen en de natuur haar gang moeten laten gaan.

BLOSSOM.jpg

BLOSSOM2

 

blossom-full.jpg