WillemBoel

 CULMIRIOM - Nick Ervinck

nick ervink

Genadig als een Griekse godin van de natuur, teder als een bloem in de lente, CULMIRIOM getuigt van de ongrijpbare rijkdom die, als een vorm van vrije en ongetemde energie, de hele wereld doordringt, een eeuwigdurend geschenk voor de kunstenaar die ernaar verlangt het leven te verbeelden en ervan te genieten . Het klodderachtige karakter suggereert een energetisch proces in volledige ontplooiing, gedraaide wervels die naar de hemel reiken in een eeuwigdurende werveling.

Toch wijzen de felle kleur en het glanzende oppervlak op kunstmatige technieken die andere tonen zetten dan de puur natuurlijke. Een volledig ontworpen digitaal proces maakt het inderdaad mogelijk om diep in de traditionele vorm te kijken, waardoor we een glimp kunnen opvangen van wat toekomstige 3D-programma's in andere omgevingen zouden kunnen bereiken.

Er is maar een kleine stap nodig om je voor te stellen hoe soortgelijke bioprinting-apparaten zullen functioneren in de viscerale diepten van ons lichaam, waardoor het utopische/dystopische landschap ontstaat dat Harari zo graag wilde beschrijven. In die zin situeert het werk van Ervinck zich in het veel grotere veld van een ‘ecologie van vorm’ die de dringende taak heeft om vormen uit te vinden die de volgende generaties kunnen helpen een wereld in snelle transmutatie te overleven.