JAN 19 - MAR 10

2024

Uncategorized

Welkom bij Sculptura, het vooraanstaande beeldhouwfestival waar de beste Europese beeldhouwkunst en installatiekunst worden tentoongesteld. Jaarlijks gehouden op het historische terrein van Tour & Taxis in Brussel, viert dit evenement de meesterschap en creativiteit van gerenommeerde beeldhouwers uit heel Europa.

Na het overweldigende succes van de eerste editie in 2023, waarin 23 uitzonderlijke kunstenaars werden gepresenteerd, begint Sculptura in 2024 aan een nog ambitieuzere reis. Deze aankomende editie zal kunstenaars uit alle Europese landen uitnodigen en een werkelijk diverse en inclusieve vertegenwoordiging van het beeldhouwtalent op het continent bevorderen.

Van 19 januari 2024 tot 10 maart 2024 zal Sculptura opnieuw het terrein van Tour & Taxis transformeren tot een betoverende openluchtgalerij, waar bezoekers zich kunnen onderdompelen in de wereld van beeldhouwkunst en installatiekunst. De editie van 2024 belooft een buitengewone showcase van artistieke expressie te zijn, met een uitgebreidere lijst van getalenteerde kunstenaars die hun opmerkelijke creaties presenteren.

Voortbouwend op het succes van het voorgaande jaar nodigt Sculptura beeldhouwers uit elke hoek van Europa uit en brengt het hun diverse perspectieven, stijlen en culturele achtergronden samen in een viering van artistieke dialoog en uitwisseling. Deze inclusieve benadering zorgt ervoor dat bezoekers kunnen genieten van een rijke verzameling beeldhouwwerken, waarbij elk werk de unieke artistieke erfenis en hedendaagse visie van hun respectievelijke landen weerspiegelt.

Van monumentaal tot intiem, van avant-garde tot traditioneel, zal Sculptura 2024 het publiek boeien met zijn breedte en diepte van beeldhouwkundige wonderen. Dit festival nodigt kijkers uit om in contact te komen met kunst die conventies uitdaagt, gesprekken op gang brengt en tot contemplatie uitnodigt, en creëert daarmee een werkelijk meeslepende ervaring.

Markeer de data in uw agenda voor het aankomende Sculptura-festival, dat plaatsvindt van 19 januari 2024 tot 10 maart 2024, en bereid u voor op een boeiende reis door de diverse landschappen van de Europese beeldhouwkunst. Ervaar uit de eerste hand de transformerende kracht van kunst, terwijl Sculptura zijn positie als platform bevestigt dat het beste van de Europese beeldhouwkundige creativiteit viert en kunstenaars en bezoekers verenigt in een gedeelde waardering voor de schoonheid en betekenis van driedimensionale kunst.

 

Luk in Wolk 3 1 sq

GÁBOR MIKLÓS SZŐKE - BIO

Gábor Miklós Szőke werd geboren in 1984 in Boedapest. Hij studeerde beeldhouwen aan de Hongaarse Universiteit voor Schone Kunsten en als beursstudent in Milaan, aan de Accademia di Belle Arti di Brera, wat ook een grote invloed op hem had.   

9 Sculptures 

De Sculptura-tentoonstelling bevat 9 sculpturen van Gábor Miklós Szőke, die verschillende periodes van creativiteit overspannen. De verschillende werken zijn over de drie ruimtes verdeeld met als grote blikvanger The Clash die is opgesteld in het centrum van de grote hall van de Gare zelf, de andere werken vind u in de buurt van of in  Unit 7. Daar zijn vooral  Szőke's werken te zien uit de Dante-serie die zijn persoonlijke mythologie vormde, bijv. Dante, de baadster, de veroveraar (Dante's paard), de reiziger en de vliegende en rollende Puli uit de Puli-serie, evenals de kleinschalige versie van de bouwers, de bijenkorf en de laatste steur sculptuur.

Zijn nieuwste werk, The Clash, is nu voor het eerst te zien voor het internationale publiek. Het beeld van een beer en een stier gemaakt van 16 ton cortenstaal en roestvrij staal toont het voortdurende conflict van de moderne mens tussen behoefte en vervulling door de strijd van de beurs. De Clash vertegenwoordigt de belangrijkste elementen van het universum: vuur in de vorm van de stier, water in de vorm van de beer, de lucht brengt een verbinding tot stand tussen de aarde (materieel) en de lucht (spirituele) werelden en het aarde-element, een passieve receptor, is zowel stabiel als veilig, houdt de botsende figuren bij elkaar en voedt ze. Het bestaan van de vier hoofdelementen is de levensvoorwaarde

Werk

In zijn werken grijpt hij vaak terug naar de klassieke sculpturale esthetiek, die hij afbreekt en herinterpreteert in zijn eigen vormentaal. Zijn monumentale werken overschrijden de grenzen van architectuur en beeldhouwkunst in termen van schaal, vormgeving, maakproces en materiaalgebruik.

In zijn kunst behandelt hij vaak de sociale en culturele relatie tussen mens en dier en interpreteert hij de essentie van zijn sculpturen als totems van de moderne tijd. Zijn wilde dieren zijn vaak in beweging of in spanning, en eisen vaak hun door mensen gedomineerde territorium terug. Ze brengen verlangens, bovenmenselijke vermogens en instincten over, waarin de zoektocht naar een referentiepunt voor de moderne mens wordt geformuleerd. Het ontwerpproces wordt geboren als een prehistorische grottekening, het schetst het gewenste wezen, waardoor het geloof erin wordt geboren om het tot leven te brengen. Het ritueel begint met de transformatie van het materiaal.

Zijn vroege werken zijn het resultaat van experimenten met plankenpallets die in constructies worden gebruikt, waarbij de kunstenaar aanvankelijk werd gedreven om de ruimte zo snel mogelijk te veroveren. Later werd interactie met de gebouwde omgeving en mensen interessant. Hij is van mening dat het maken van monumentale sculpturen veel ruimte en tijd kost, dus probeert hij die werken van duizenden kilometers ver te bekijken, duizenden jaren terug, zodat hij daarna weer contact kan maken met de wereld om hem heen. Het gaat hem om het doorgeven van cultuur, het ontmoeten van generaties en het voortbouwen op elkaar. Ironisch genoeg begon zijn verlangen naar wilde dieren bij een ontmoeting met een gedomesticeerd dier, een oncontroleerbare zwarte hond die hij als tiener kreeg, waarin hij geloofde de oude Anubis en later de heer van verschillende fictieve tijden te ontdekken. Hieruit werd het Dante-rijk geboren, dat vorm kreeg in de afgesloten straat van een oude fabriekswijk, waar de basis van de kunstenaar zich bevindt, waar Dante's geest vrijkomt. Verschillende van zijn werken zijn gerelateerd aan Dante, in tegenstelling tot zijn openbare sculpturen zijn dit vaak vernietigingen, zelfreflecties en experimenten in plaats van constructie. Naast sculpturen vind je er ook meubels en schilderijen.

The Clash

  • Endless fight of the bull and bear market of the stock exchange in an empty space
  • Money as a universal language wich is stronger religion
  • The concept was born is peace, but realized in war
  • We can associate to Cold war
  • Parallels: Cave drawings and art - hunting and money making
  • We can only survive through art

szoke bull bear