JAN 19 - MAR 10

2024

Uncategorized

Welkom bij Sculptura, het vooraanstaande beeldhouwfestival waar de beste Europese beeldhouwkunst en installatiekunst worden tentoongesteld. Jaarlijks gehouden op het historische terrein van Tour & Taxis in Brussel, viert dit evenement de meesterschap en creativiteit van gerenommeerde beeldhouwers uit heel Europa.

Na het overweldigende succes van de eerste editie in 2023, waarin 23 uitzonderlijke kunstenaars werden gepresenteerd, begint Sculptura in 2024 aan een nog ambitieuzere reis. Deze aankomende editie zal kunstenaars uit alle Europese landen uitnodigen en een werkelijk diverse en inclusieve vertegenwoordiging van het beeldhouwtalent op het continent bevorderen.

Van 19 januari 2024 tot 10 maart 2024 zal Sculptura opnieuw het terrein van Tour & Taxis transformeren tot een betoverende openluchtgalerij, waar bezoekers zich kunnen onderdompelen in de wereld van beeldhouwkunst en installatiekunst. De editie van 2024 belooft een buitengewone showcase van artistieke expressie te zijn, met een uitgebreidere lijst van getalenteerde kunstenaars die hun opmerkelijke creaties presenteren.

Voortbouwend op het succes van het voorgaande jaar nodigt Sculptura beeldhouwers uit elke hoek van Europa uit en brengt het hun diverse perspectieven, stijlen en culturele achtergronden samen in een viering van artistieke dialoog en uitwisseling. Deze inclusieve benadering zorgt ervoor dat bezoekers kunnen genieten van een rijke verzameling beeldhouwwerken, waarbij elk werk de unieke artistieke erfenis en hedendaagse visie van hun respectievelijke landen weerspiegelt.

Van monumentaal tot intiem, van avant-garde tot traditioneel, zal Sculptura 2024 het publiek boeien met zijn breedte en diepte van beeldhouwkundige wonderen. Dit festival nodigt kijkers uit om in contact te komen met kunst die conventies uitdaagt, gesprekken op gang brengt en tot contemplatie uitnodigt, en creëert daarmee een werkelijk meeslepende ervaring.

Markeer de data in uw agenda voor het aankomende Sculptura-festival, dat plaatsvindt van 19 januari 2024 tot 10 maart 2024, en bereid u voor op een boeiende reis door de diverse landschappen van de Europese beeldhouwkunst. Ervaar uit de eerste hand de transformerende kracht van kunst, terwijl Sculptura zijn positie als platform bevestigt dat het beste van de Europese beeldhouwkundige creativiteit viert en kunstenaars en bezoekers verenigt in een gedeelde waardering voor de schoonheid en betekenis van driedimensionale kunst.

 

WillemBoel

NICK ERVINCK  / BIO

NICK ERVINCK (°1981) studeerde in 2003 af aan de KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Gent) met een master in Mixed Media. Daarna volgde hij een opleiding computermodellering, beeldhouwen en werken met materialen als polyester, gips en hout. Na les gegeven te hebben aan de kunstacademies van Tielt, Menen en Kortrijk (2004-2012), keerde hij terug naar het KASK om er drie jaar als gastprofessor door te brengen. Zijn werk bestaat uit grote installaties, handgemaakte en 3D-geprinte sculpturen, keramiek, prints, tekeningen, lichtbakken en animatiefilms.

Hoe divers deze kunstproductie ook moge zijn, Nick blijft vooral gefascineerd door de 'negatieve ruimte' zoals hij die ontdekte bij klassieke beeldhouwers als Henry Moore en Barbara Hepworth. De bevinding dat een "gat" in de materie zo'n jong idee is, zal hem waarschijnlijk de rest van zijn leven achtervolgen. Als kind van zijn tijd speelt hij een wisselend spel tussen de fysieke en virtuele wereld, waarbij hij gebruik maakt van zowel klassiek als nieuw vakmanschap (computers, 3D-printen en frezen). Van hieruit verkent hij op geheel eigen wijze klassieke thema's als de mens (met een focus op zijn anatomie en het ontstaan van cyborgs), planten (vooral hun genetische manipulatie), maskers en dieren, steeds vertrekkend van een (kunst)historische achtergrond die hij snijdt met de hedendaagse pop- en sci-fi-cultuur.

Hij ontving verschillende prijzen: Prix Godecharle (2005), The Fortis Young Ones Award (2006), de Provinciale Prijs voor Schone Kunsten West-Vlaanderen (2006) en de Prijs Rodenbachfonds (2008). In 2013 won Ervinck ook de prestigieuze Merit CODA Award voor zijn kunstintegratie IMAGROD

 In 2009 viel Ervinck in de prijzen met WARSUBEC, een monumentaal project voor cultuursite Zebrastraat in Gent. Ook volgden vele publieke en private opdrachten, waaronder EGNOABER, Emmen; IMAGROD, Oostende; REWAUTAL, Sotogrande; LUCE, Amersfoort; TSENABO, Tielt; en WIBIETOE, Anderlecht. In 2009 verhuisde hij naar een oude autowerkplaats en transformeerde deze tot kunstenaarsatelier. In 2011 richtte hij Studio Nick Ervinck op.

 Nick Ervinck woont in Lichtervelde met zijn vrouw Kaat en hun drie kinderen, Lene, Ida en Thor.­

Nick Ervinck Bob van Mol 1000px