JAN 19 - MAR 10

2024

Uncategorized

Welkom bij Sculptura, het vooraanstaande beeldhouwfestival waar de beste Europese beeldhouwkunst en installatiekunst worden tentoongesteld. Jaarlijks gehouden op het historische terrein van Tour & Taxis in Brussel, viert dit evenement de meesterschap en creativiteit van gerenommeerde beeldhouwers uit heel Europa.

Na het overweldigende succes van de eerste editie in 2023, waarin 23 uitzonderlijke kunstenaars werden gepresenteerd, begint Sculptura in 2024 aan een nog ambitieuzere reis. Deze aankomende editie zal kunstenaars uit alle Europese landen uitnodigen en een werkelijk diverse en inclusieve vertegenwoordiging van het beeldhouwtalent op het continent bevorderen.

Van 19 januari 2024 tot 10 maart 2024 zal Sculptura opnieuw het terrein van Tour & Taxis transformeren tot een betoverende openluchtgalerij, waar bezoekers zich kunnen onderdompelen in de wereld van beeldhouwkunst en installatiekunst. De editie van 2024 belooft een buitengewone showcase van artistieke expressie te zijn, met een uitgebreidere lijst van getalenteerde kunstenaars die hun opmerkelijke creaties presenteren.

Voortbouwend op het succes van het voorgaande jaar nodigt Sculptura beeldhouwers uit elke hoek van Europa uit en brengt het hun diverse perspectieven, stijlen en culturele achtergronden samen in een viering van artistieke dialoog en uitwisseling. Deze inclusieve benadering zorgt ervoor dat bezoekers kunnen genieten van een rijke verzameling beeldhouwwerken, waarbij elk werk de unieke artistieke erfenis en hedendaagse visie van hun respectievelijke landen weerspiegelt.

Van monumentaal tot intiem, van avant-garde tot traditioneel, zal Sculptura 2024 het publiek boeien met zijn breedte en diepte van beeldhouwkundige wonderen. Dit festival nodigt kijkers uit om in contact te komen met kunst die conventies uitdaagt, gesprekken op gang brengt en tot contemplatie uitnodigt, en creëert daarmee een werkelijk meeslepende ervaring.

Markeer de data in uw agenda voor het aankomende Sculptura-festival, dat plaatsvindt van 19 januari 2024 tot 10 maart 2024, en bereid u voor op een boeiende reis door de diverse landschappen van de Europese beeldhouwkunst. Ervaar uit de eerste hand de transformerende kracht van kunst, terwijl Sculptura zijn positie als platform bevestigt dat het beste van de Europese beeldhouwkundige creativiteit viert en kunstenaars en bezoekers verenigt in een gedeelde waardering voor de schoonheid en betekenis van driedimensionale kunst.

 

Luk in Wolk 3 1 sq

PETER JACQUEMYN / BIO

Peter Jacquemyn (1963° schaarbeek) beweegt zich vlot tussen beeldende kunst en muziek. Als beeldhouwer valt hij boomstammen aan met bijl en kettingzaag. Even spectaculair zijn zijn concerten: met tomeloze energie worstelt hij liefdevol met zijn contrabas.
Het is een strijd waarbij alle middelen eerlijk zijn: strijkstokken (1, 2 of 3), gedeukte frisdrankblikjes, plastic zakken, verfrommeld papier, dempers, hoorns, opnieuw gestemde snaren,...
Dit alles maakt Peter Jacquemyn tot de interessantste van België improvisatoren met een zeer terechte internationale reputatie

Ochtendritueel

Een ochtendritueel dat hem al jaren verzoent met de dag die komt. Deze schetsen zijn vaak studiewerk voor beelden die soms pas jaren later geconcretiseerd worden in sculpturen. De canvaskeuze van Peter’s tekeningen is evenwel onbeperkt. Naast voorbereidende schetsen en tekeningen op papier, tekent hij ook levensgrote figuren in houtskool op plafonds en muren van gebouwen. Zijn tekeningen stralen veel expressie uit en tonen dat kunstenaars ook goede tekenaars (moeten) zijn. Het beeldhouwwerk van Peter Jacquemyn is zeer herkenbaar. Hij maakt in zijn eigen intense, expressionistische stijl houten sculpturen die hij met bijl en kettingzaag uit boomstronken bevrijdt. Alles is performance bij Peter Jacquemyn. Wie zijn kunstwerken pas na de artistieke daad bewondert, heeft veel gemist. Hij werkt het liefst op locatie. Zo maken omstanders en voorbijgangers het scheppingsproces mee, zien hoe hij boomstammen met bijl en kettingzaag aanvalt. Dat is zijn manier om het brede publiek bij de hedendaagse beeldende kunst te betrekken.

IMAGE PLACEHOLDER