Jan 19 - Mar 10 * 2024

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

© Sculptura#2

location pinRoyal Depot
Netherlands flag    Olaf Mooij

olaf mooij credits olaf mooij"HOME SWEET HOME"

2022-2023
Gevonden materialen
235cm x 280cm x 430cm

Een mooi gezegde voor op een tegel, maar helaas niet toepasbaar voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, armoede, discriminatie etc.
De grote boze buitenwereld waaruit je helaas vaak niet echt kunt ontsnappen. Dit beeld vertelt dus een verhaal over een persoon die deze grote boze buitenwereld is ontvlucht.

Misschien is hij een vluchteling of een kluizenaar. Iemand die het niet meer ziet zitten en graag een veilige, mooie plek voor zichzelf wil hebben waar hij allerlei leuke en nuttige spullen heeft verzameld (een vals gevoel van veiligheid). Soms worden sommige dingen ineens een klein kunstwerk. Op een tafel staat bijvoorbeeld een maquette van zijn woning. Het voertuig is gemaakt van allerlei restmaterialen en kan alleen om zijn as bewegen. Een prachtig beeld over een zeer actuele kwestie en tevens een soort autobiografisch. Als naoorlogs kind ben ik altijd bang geweest om een oorlog mee te maken.

Bij mijn ouders thuis, in de kelder, waar ik veel speelde, lagen allerlei spullen opgeslagen voor het geval er ooit weer oorlog zou uitbreken. Een zwarte kolenkachel (met een soort gezicht dat je aankeek), zijn schoorsteenpijpen, dozen vol extra warme kleding en nog veel meer. Ik heb nog extra warme kleding in de kast liggen, voor het geval dat. 

Via Marktplaats vond ik onlangs dezelfde kolenkachel die nu een centrale rol speelt in dit beeld.

http://www.olaf-mooij.nl
http://www.olafmooij.nl