Jan 19 - Mar 10 * 2024

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

© Sculptura#2

location pinGare Maritime
Czechoslovakia flag     Hošek Kryštof

Kryštof Hošek sculptor CZ"LIKE"

2018
400cm x 250cm x 145cm
Hars, metaal, acryl, lak

LIKE, uit de serie Taal van Gebaren

Een hand met stevig vastgegrepen vingers en een duim omhoog. Het is een gebaar dat in de westerse cultuur algemeen bekend staat als een symbool van instemming. In tegenstelling tot de oudheid, waar bij bloedige publieke optredens de positie van de duim besliste over leven en dood, beslist hij in onze cultuur over het zijn en niet-zijn van een gebruiker van een sociaal netwerk en wordt hij onbewust het symbool van het uitsterven van een echte leven ten gunste van zijn aantrekkelijkere virtuele vorm.

Het gebaar van het skelet van de hand verwijst echter naar de dood en het uitsterven, waardoor de puur positieve betekenis ervan in twijfel wordt getrokken. In de huidige samenleving is dit gebaar een massaal gebruikt symbool voor sociale netwerken. De aan- of afwezigheid van de duim onder de paal bepaalt schijnbaar de kwaliteit en het succes.
Dit leidt tot aanpassing aan de smaak en stijl van het publiek, aan de positie die wij door het publiek geaccepteerd willen hebben. Maar de "LIKE" van gisteren is vandaag gegarandeerd een "DEATH-LIKE".