Jan 19 - Mar 10 * 2024

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

© Sculptura#2

location pinGare Maritime
Lithuania flagDackevičiūtė Sigita

SIGITA DACKEVIčIūTė"NATURE / CIVILISATION II "

2021
verschillende recuperatiematerialen

De installaties van Sigita Dackevičiūtė verenigen verschillende principes. Deze omvatten een focus op processen (in tegenstelling tot onveranderlijke, vaste toestanden), 'othering' (proberen op de rand te staan of simpelweg 'in de schoenen van de ander te lopen'), en vragende of ironische benaderingen van conventionele hiërarchieën. Veranderingen zijn kleine, soms nauwelijks merkbare veranderingen in uiterlijk, toestand, structuur, in de muziek, een verandering in klank met een toon of halve toon.

De lijnen van artistiek onderzoek van de installaties slingeren langs ecologische thema's en de kruispunten van natuur en technologie. De motieven van de werken komen voort uit de persoonlijke ervaringen van de kunstenaar, verschillende ontmoetingen in ecologisch gevoelige contexten, zintuiglijke intensiteiten en veranderingen. De werken bieden geen antwoorden, ze proberen alleen de complexe relatie van de moderne mens met de natuur bloot te leggen.

De thematische spanning van Dackevičiūtė's installaties wordt ondersteund door de contrasten van vormen, materialen en ritmes: zwevende polyestervormen en platte, hangende bewegingsplasticiteit, scherpe metalen randen als een zaagblad en pluizig (echt of nep) bont, rechthoekige ritmes van computercodes in het blauwe licht van het scherm en de natuurlijke wereld van plantstructuren. Verschillende vormen en ritmes interageren op verschillende manieren met de visuele referenties: ze versterken of contrasteren, waardoor extra, tegenstrijdige betekenislagen ontstaan.