Jan 24 - Mar 02 * 2025

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

© Sculptura#2

location pinGARE MARITIME
Greece flag     Kalliopi Lemos

Kalliopi Lemos High Res Portrait"WOODEN BOAT WITH SEVEN PEOPLE"

2011
400cm x 175cm x 200cm
Antieke authentieke houten boot die werd gebruikt om migranten en zacht staal over te brengen

Kalliopi Lemos’ sculptuur ‘Wooden Boat with Seven People’ werd voor het eerst gepresenteerd in het laatste deel van haar tentoonstellingstrilogie ‘Navigating in the Dark’ in 2011, die plaatsvond in de Crypt of St Pancras Parish Church in centraal Londen. Het ging over de ultieme reis door de duisternis, de overgang van leven naar dood en concentreerde zich op de verbinding met het onbewuste en de overgang van een
uiterlijk bestaan naar een innerlijk zelfbewustzijn.

‘Houten Boot met Zeven Mensen’ symboliseert de universele strijd en het lijden van miljoenen ontwortelde migranten over de hele wereld. De kunstenaar gebruikte een authentieke houten boot die migranten van Turkije naar Griekenland vervoerde en door haar werd verworven nadat ze rond 2005 aan de kust van een Grieks eiland was achtergelaten. Zeven zittende menselijke figuren van zacht staal leunen zwijgend naar voren. Ze brengen gevoelens van verwachting, kwetsbaarheid en berusting over en delen deze moeilijke bestemming als getuige van de eindeloze ontberingen die ze door de geschiedenis heen hebben gevoeld in hun strijd om te overleven.
Door hun vergankelijkheid te herdenken, transformeert Lemos deze figuren in monumenten van waardigheid die representatief zijn voor de hele mensheid. Het beeld stond van 2017 tot en met 2021 opgesteld op Spitalfields Market in Londen, een plek die bekend staat om zijn rijke migratiegeschiedenis.

http://kalliopilemos.com/

SF2 wooden boat with 7 people 2