Jan 19 - Mar 10 * 2024

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

peter johanssonPETER JOHANSSON

°1964 - Zweden   Sweden flag

Peter Johansson werd geboren in Sälen, Zweden (1964). Hij woont en werkt in Malmö, Zweden.
Sinds 1990 werkt Peter Johansson thematisch aan zijn eigen jeugd en ervaringen in Dalarna (Dalecarlia). Dit landschap ligt in het ‘hart’ van Zweden en fungeert sinds het einde van de 19e eeuw als een romantische nationale metafoor voor de Zweedse identiteit. Deze metafoor is ook zwaar uitgebuit door de toeristenindustrie en wordt nog steeds gebruikt.

Het werk van Peter Johansson is gemaakt met humor, folkloristisch materiaal en up-to-date technische presentaties, allemaal gemaakt met het doel het koninkrijk Zweden ten val te brengen en racistische daden en agressie de mond te snoeren. Niet altijd met succes!

Peter Johansson heeft een 30 jaar lange artistieke carrière waarin hij kwesties van het populaire en nationale uitdaagt, vanuit een Zweeds en humoristisch perspectief. Sculpturen en installaties zijn het onderwerp geweest van fenomenen als het Dalacarlia-paard, Falu-worst, volksdans, naaktheid en rode huisjes op internationale tentoonstellingen, maar ook in Zweden.

IASPIS logotyp för tryck med svart text eps format

  • in collaboration with IASPIS, the Swedish Arts Grants Committee´s International Programme for Visual and Applied Arts.

Instagram: @iaspis #iaspis
Facebook: IASPIS Konstnärsnämnden

"POTEMKIN"

internetfacebooktumblrinstagramlinkedinyoutubeyoutubewikipedia