Jan 24 - Mar 02 * 2025

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

© Sculptura#2

location pinGare Maritime
Netherlands flagTheo Jansen

Jansen Theo"ADULARI"

2012
PVC

Theo Jansen is een kunstenaar en uitvinder, wereldwijd bekend om zijn opmerkelijke kinetische sculpturen, bekend als Beach Beasts of Beach Spirits. Van 1967 tot 1975 studeerde hij natuurkunde in Delft. Daarna ging hij schilderen. Hierna vond hij zijn weg met het creëren van zelfbewegende kunstwerken.

Dit traject maakt hem uniek in de hedendaagse kunst, waardoor de grenzen tussen kunst en wetenschap vervagen. Zijn Beach Beasts zijn intrigerende, levensgrote creaties die, terwijl ze langs de kustlijn bewegen, de illusie van autonomie creëren. Ze zijn gemaakt van PVC-buizen en reageren op veranderingen in de windrichting. Als gevolg hiervan lijken het levende wezens op zoek naar voedsel.
Jansen ziet ze als nieuwe levensvormen, die evolueren als reactie op hun omgeving, maar ook door de toepassing van nieuwe ideeën en/of technologieën. De kunstwerken van Theo Jansen zijn niet alleen wonderbaarlijk vanwege hun uiterlijk visuele pracht, maar ook vanwege de diepere concepten die ze vertegenwoordigen, zoals de relatie tussen kunst, wetenschap en natuur. Zijn Beach Beasts blijven een intrigerend voorbeeld van de baanbrekende mogelijkheden van kinetische kunst.

Het strandbeest.