Jan 19 - Mar 10 * 2024

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

© Sculptura#2

 location pinHOTEL THE DOMENICAN 
 
Spain flagVerónica Matiz

Veronica Matiz"MEDIA CONCHA AMARILLA"

2023
36cm x 28cm x 37cm
Lasergesneden staalplaten, MIG-gelast, elektrostatisch geverfd

Ik probeer al zeventien jaar de grenzen van de beeldhouwkunst te doorbreken. Mijn materiaal is staal. Ik gebruik vellen van verschillende kalibers die ik vouw en vouw alsof het papier is. Van dit industriële, stijve en veeleisende materiaal heb ik de nobelheid ervan ontdekt, de maakbaarheid ervan, het vermogen om mij te helpen delicate vormen te bouwen, geïnspireerd door de natuur of de geometrie. Hiermee heb ik het fladderen van een vlinder en de fragiele lagen van een schelp kunnen nabootsen.
Ik ben geïnteresseerd in het opwekken van een spanning tussen het onderwerp dat ik behandel en het materiaal en de techniek die ik gebruik. Biologisch versus industrieel. Het vrouwelijke versus het mannelijke. Flexibel versus rigide. Het dynamische versus het statische. En vanuit die spanning harmonie, schoonheid en intimiteit bereiken.
Mijn werk vertrekt vanuit observatie. Ik onderzoek het volume en de beweging van de vormen van de natuur en de geometrie door middel van tekenen en karton. Ik werk aan de sneden en speel ermee, waardoor ik lagen creëer, totdat ik een model structureer. Vervolgens komt het directe werk met het metaal. De selectie van vellen en stansen. En met behulp van metaalbewerkingstechnici het buigen van staal met kracht en techniek. In mijn werk komen geen assemblages of schroeven voor: het is puur lassen.

Geen enkel beeldhouwwerk is hetzelfde als het andere. Het zijn unieke stukken. Ze hebben talloze gezichten en hun opstelling hangt af van wie ze installeert. Ik vind het leuk dat mensen meedoen aan mijn werk. De laatste tijd maak ik muurstukken, een idee dat van het publiek kwam.
Ik droom ervan om functionele beeldhouwkunst te creëren, om van beeldhouwkunst een verlengstuk van de architectuur te maken. Ik stel me een themapark voor, gebaseerd op mijn werk. Ik denk aan monumentale sculpturen die ik op representatieve plekken in steden heb gemaakt en die deze niet alleen verfraaien, maar ook referentie- en ontmoetingspunten worden.