Jan 19 - Mar 10 * 2024

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

© Sculptura#2

 location pinPARK
 
Spain flagCristobal Gabarron 

"SIEGA VERDE ( I, II & V)" (GREEN MOWING)Gabarron in Siega Verde V Photo Rose Rongac

2014
Glasvezel, levendig gepolychromeerd.

Siega Verde (Green Mowing) is een serie levendig gepolychromeerde glasvezelsculpturen, geïnspireerd op een van de belangrijkste paleolithische archeologische vindplaatsen ter wereld, die verwijzen naar de oorsprong en vroege artistieke uitingen en rituelen van mensen, evenals naar hun relatie met de natuur , nacht, dag, lucht, sterren, bomen, water ...

De sculpturen worden Siega Verde (Groen Maaien) genoemd, als eerbetoon aan een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. Gabarron was verbaasd over deze plek sinds de ontdekking ervan in 1988, die in 2010 door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. In dit prachtige landschap, op de leisteenrotsen, gelegen naast de rivier de Águeda, bevindt zich een van de grootste openlucht-rotskunstgalerijen ter wereld. Europa gaat open. Hier lieten kunstenaars uit het Boven-Paleolithicum en het Finiglaciar hun sporen voor altijd vereeuwigd in de vorm van dieren en abstracte tekens, waarmee ze de kracht en duurzaamheid van kunst tot uitdrukking brachten. Deze afbeeldingen, die gedurende een lange periode zijn gemaakt, zijn tot op de dag van vandaag zo'n 20.000 jaar bewaard gebleven.

De beelden of collectie van Siega Verde bestaat uit dertig unieke beelden variërend van zes meter hoog tot vijfendertig centimeter voor de allerkleinsten. Kunstenaar Cristobal Gabarron, die dit geweldige openluchtmuseum verschillende keren heeft bezocht, begon vanaf het begin met tekenen en schetsen in zijn boeken, totdat hij een half decennium geleden besloot dit idee om te zetten in sculpturen.

Cristobal Gabarron heeft vanaf zeer jonge leeftijd een grote belangstelling gevoeld voor prehistorische kunst, in een poging herinneringen op te roepen aan een ‘lithisch universum’ vol verhalen over kennis, natuur, overtuigingen, kosmos en de mensheid. Zijn werken "101 Stones", "Huellas" (Sporen), "El silencio de las piedras" (De stilte van de stenen), "Mi jardín epicúreo" (Mijn levensgenieterstuin) of de "Nacimiento del tiempo" (De geboorte van tijd) zijn een goede weerspiegeling van deze representatieve creatieve lijn, waarbij hij steen, beeldhouwen, kleur toevoegen, polijsten, ... als basisas van de compositie gebruikt, hoewel hij in "Huellas" een belangrijk en chromatisch overgangselement bevat dat in " Siega Verde" heeft een heel bijzonder protagonisme: glasvezel. Het glasvezel, in zijn scherpe vorm, zoals de profielen van de vuursteen die de steen uitsnijdt.

De iconografische thema's van het paleolithicum gaan voorbij en zijn verstrikt in de lichamen van "Siega Verde" door de herinnering aan zoömorfische of antropomorfe gravures en een uitgebreid programma van aardse en hemelse tekens, die worden omgezet in sociale en spirituele verhalen, die de achtergronden bewonen. van pure en heldere kleuren van elk van de werken waaruit de sculpturale serie bestaat, die, hoewel ze geen incisies of stippen hebben, expressieve en mooie gebaren ideomorfen componeren die ook nuances worden in hun uiterlijk en betekenis met de lichtinval in de verschillende uren van de dag.

Cristobal Gabarron ontdekt een breed repertoire aan faunistische en menselijke verhalen, maar er zijn ook overal scènes vol intriges, die een reflectie op het evolutiegevoel voorstellen en een eerbetoon zijn aan de verbeeldingskracht, creativiteit, inspanning en doorzettingsvermogen van de mens die hebben hun nalatenschap achtergelaten in de grotsite van “Siega Verde”, uitgeroepen tot werelderfgoed.

internetfacebooktumblrinstagramlinkedinyoutubeyoutubewikipedia