Jan 24 - Mar 02 * 2025

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

© Sculptura#2

location pinGARE MARITIME
Hungary flag    Klára Orosz

"Orosz KlaraPLATONIC SOLIDS"

2016
strandhout en lijm

Locatiespecifieke installatie door Klára OROSZ

Klára Orosz woont en werkt in Pécs, Hongarije. Ze heeft een diploma en een doctoraat in beeldhouwen aan de Universiteit van Pécs, Faculteit voor Schone Kunsten en voltooide ook een MA Fine Art-graad aan Goldsmiths University of London. Ze is echter op verschillende manieren verbonden met de Zuid-Hongaarse stad Szeged – ze is daar geboren, begon haar voorstudies in de beeldende kunst in de stad – en is momenteel universitair hoofddocent aan de Universiteit van Szeged, Faculteit Educatie, Kunst en afdeling Kunstgeschiedenis.

Ze neemt regelmatig deel aan Hongaarse en internationale tentoonstellingen en kunstenaarsevenementen. Haar kunst wordt gekenmerkt door grootschalige sculpturen en installaties – die omgaan met de ruimte en haar uitbreidingen en door deze te ervaren door deelname van de toeschouwer. Ze houdt zich bezig met de herinterpretatie van reguliere platonische lichamen en hun sculpturale interpretatie. De werken van Klára Orosz contextualiseren, interpreteren, modelleren en verbinden de verschillende disciplines opnieuw, van het antieke uitgangspunt tot de hedendaagse beeldende kunst.

Centraal in de huidige installatie staan de Platonische Lichamen, de vijf reguliere lichamen. Plato stelde vier gelijk aan de oorspronkelijke elementen, maar hij was vaag over de vijfde, de dodecaëder in zijn werk Timaios. Later identificeerde Aristoteles deze vijfde vaste stof met de ether, waarvan hij geloofde dat deze de hemelse sferen vormden.

(Houd er rekening mee dat het creatief reconstrueren van de installatie alleen mogelijk is in een begeleide workshop met de kunstenaar.)

Voor meer informatie bezoek de website van de kunstenaar:

https://www.klaraorosz.com/