Jan 19 - Mar 10 * 2024

Gare Maritime on Tour & Taxis Site

© Sculptura#2

location pinGARE MARITIME
Hungary flag    Klára Orosz

Orosz Klara"DODEKA KOMPLEX"

2020
Plaatsspecifieke installatie, gelamineerd hout, lijm, aluminiumplaat, kabelbinders (variabele afmeting)

Locatiespecifieke installatie door Klára OROSZ

Klára Orosz woont en werkt in Pécs, Hongarije. Ze heeft een diploma en een doctoraat in beeldhouwen aan de Universiteit van Pécs, Faculteit voor Schone Kunsten en voltooide ook een MA Fine Art-graad aan Goldsmiths University of London. Ze is echter op verschillende manieren verbonden met de Zuid-Hongaarse stad Szeged – ze is daar geboren, begon haar voorstudies in de beeldende kunst in de stad – en is momenteel universitair hoofddocent aan de Universiteit van Szeged, Faculteit Educatie, Kunst en afdeling Kunstgeschiedenis.

Ze neemt regelmatig deel aan Hongaarse en internationale tentoonstellingen en kunstenaarsevenementen. Haar kunst wordt gekenmerkt door grootschalige sculpturen en installaties - die omgaan met de ruimte en haar uitbreidingen en door deze te ervaren door de deelname van de toeschouwer. Ze onderzoekt de mogelijke herinterpretatie van reguliere platonische lichamen en hun sculpturale interpretatie. De werken van Klára Orosz contextualiseren, interpreteren, modelleren en verbinden de verschillende disciplines opnieuw, van het antieke uitgangspunt tot de hedendaagse beeldende kunst.

Centraal in de huidige installatie staat de dodecaëder, een van de platonische lichamen met zijden van een vijfhoek. Van de vijf regelmatige lichamen stelde Plato er vier gelijk aan de oorspronkelijke elementen, maar hij was vaag over de vijfde, de dodecaëder in zijn werk Timaios. Later identificeerde Aristoteles deze vijfde vaste stof met de ether, waarvan hij geloofde dat deze de hemelse sferen vormden.
Door de vermenigvuldiging van de objecten construeert de kunstenaar de ruimte met een structuur bestaande uit 150 dodecaëders, waardoor modulaire ruimtelijke eenheden ontstaan. Ze verspreidt deze ‘bubbel’-achtige modulaire vormen in de tentoonstellingsruimte en betrekt tijdens haar workshops ook het publiek bij de reconstructie en hervorming van de installatie. Ze creëert een systeem van modules die op sommige plaatsen op elkaar stapelen, verdicht worden en op andere plaatsen een doorgang voor de kijker achterlaten om doorheen te lopen. Deze systemen reflecteren op verschillende metafysische formules, zoals de relatie tussen de macro- en de microkosmos, en onze ruimtelijke posities zoals boven en beneden, buiten en binnen. De kunstenaar leidt de kijker door deze objecten heen naar een systeem, met behulp waarvan deze relaties kunnen worden ervaren.

Voor meer informatie bezoek de website van de kunstenaar: 

https://www.klaraorosz.com/